Open dag NieuwLand

 

23 Maart 2023

Ooit was het een buurthuis en daarvoor een school. Nu is vrijplaats Nieuwland er gevestigd. Op zaterdag 4 maart was er een 'Open Dag' op het adres Pieter Nieuwlandstraat 93. 

 

Nieuwland is ruim acht jaar geleden gestart op initiatief van enkele krakers van de Valreep. Zij bewoonden toen het voormalige dierenasiel, dat na hun vertrek is omgebouwd tot het tegenwoordige Poesiat & Kater. Het huidige pand is door hen gekocht van de gemeente. Op de bovenste verdiepingen van het grote gebouw zijn wooneenheden gerealiseerd, op de begane grond worden tal van activiteiten georganiseerd. Direct rechts bij de hoofdingang de Fietskliniek. Verder zijn er diverse ateliers voor weven, dansen, repair-cafe en werkruimtes voor de verschillende collectieven en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.

 

Met Nieuwland heeft Oost een prettig alternatief: een vrijplaats voor jonge, oude, diverse en kritische bezoekers. Loop er eens binnen! Nieuwe vrijwilligers en nieuwe gebruikers zijn er meer dan welkom.

 

Luister mee naar de podcast die Anita Boelsums voor Geluiden uit Oost maakte over deze dag

In de Fietskliniek leer je zelf je fiets te repareren. Met adviezen en hulp van "fietsdokters"

 

 

Verzet per Couplet verzorgt regelmatig voor de muzikale noot bij demonstraties en andere activistische evenementen. Het koor bestaat uit zo’n tien mensen begeleid door een  accordeonist. Versterking is welkom.  

In de ruimte links van die ingang zijn diverse vormen van weven te leren en te doen. Het is een internationaal gezelschap dat zich daar bevindt.

 

Iberio en zijn collega maken foto’s en documentaires over sociaal politieke onderwerpen.

De werkruimte van het videocollectief

In een sportzaal wordt viermaal in de week  Kung Fu lessen gegeven. Ook kunnen deelnemers leren hoe de Chinese Drakendans en Leeuwendans uitgevoerd moet worden.

 

 

Interviews en samenstelling: Anita Boelsums

(met dank aan Arie van Tol)

Muziek: Under Arrest (Mystic Pulse Remix)| Punky Donch

Foto's: Anita Boelsums, e.a