Monumentendag 2022

Op 10 en 11 september jl. vond de jaarlijkse Monumentendag plaats. Je kunt dan door het hele land bijzondere objecten van binnen en van buiten, gaan bekijken. Ons stadsdeel ademt geschiedenis en er zijn gelukkig veel historische panden bewaard gebleven. Dit weekend waren er een paar bijzondere plekken te bekijken. Bij monumenten denk je vaak aan grote prachtig  gerestaureerde panden maar nu kon je een kijkje nemen in een project dat nog volop in transformatie is en een klein, bijna onopvallend juweeltje. Beide locaties zijn erop gericht een speciale band met de buurt op te bouwen.

 

Badhuistheater Boerhaaveplein

Het badhuistheater op het Boerhaaveplein

Stijlkenmerken van de Amsterdamse School

 

Het badhuisje dateert van 1921 en is tot 1982 in gebruik geweest. In het begin van de twintigste eeuw hadden veel Amsterdamse woningen geen aparte badkamers, men waste zich aan de gootsteen in de keuken. Om de hygiene te bevorderen bouwde Amsterdam in verschillende wijken badhuizen waar de wijkbewoners tegen een geringe vergoeding konden douchen.

 

In de jaren '60 kregen steeds meer woningen de beschikking over een aparte badkamer met douche of bad.  Daarmee verviel de functie en werden ze langzamerhand gesloten en met de sloophamer bedreigd. En zoals met veel belangrijke panden hebben buurtbewoners actie ondernomen om de gebouwen een andere functie te geven. Luister naar Mike Manicardi, de belangrijkste aanjager om van het badhuis aan het Boerhaave-plein een community theater te maken.

 

Wil je meer weten over de programmering van Mike's Badhuistheater of je opgeven als vrijwilliger volg dan deze link

 

Wil je meer weten over de geschiedenis van het badhuis, kijk dan op deze link

VanGendthallen

Het Oostenburger-eiland was vroeger een groot industrie-gebied waar Werkspoor een belangrijk aandeel in had. Werkspoor kreeg begin 20e eeuw een grote order uit Zuid Afrika om locomotieven en wagons te leveren. Later schakelde het bedrijf over naar ook andere industriele producten zoals inpakmachines en scheepsmotoren.

De van Gendthallen zijn aangekocht door Eduard Zanen, een van de oprichters van Bugaboo, en werkt samen met Bureau Braaksma & Roos (restauratiearchitecten) om het complex in oude luister te herstellen. Veel aandacht ook om het gebouw energiezuinig te ontwikkelen. Er zullen werkruimten komen voor start-up's en horeca. Het gebouw wordt publiekelijk toegankelijk.

 

Meer weten over de restauratie van dit enorme complex, volg deze link

 

Muziek: What it's Like - Everlast

Foto's: Leon Paquay

Podcast samenstelling: Leon Paquay