Flevoparkbad
11 juni 2025
Toegegeven, het ligt een beetje verscholen in een hoek van het Flevopark. Maar dit openlucht zwembad heeft uitzonderlijke kwaliteiten. Hoe dat? Luister naar deze podcast waar buurtbewoners hun lof-trompet gebruiken om dit zwembad te beschrijven.

Begin jaren '60 ijverde wethouder Harry Verheij om de bevolking van Amsterdam-Oost van een modern zwembad te voorzien. Hij gaf architect Enrico Hartsuyker opdracht een ontwerp te maken. De eerste paal wordt geslagen in 1964 en in 1967 vond de opening plaats.

Het Flevoparkbad in hoogtijdagen. © foto: stadsarchief

In 1973 had het Flevoparkbad 263.500 bezoekers en was na het de Mirandabad drukst bezochte zwembad van Amsterdam.
Vanaf 1975 liep het bezoek echter terug. Toe te schrijven aan verschillende oorzaken: door de toegenomen welvaart hadden mensen meer keuzes om hun vakantie of vrije tijd door te brengen. Veel Amsterdammers verhuisden naar eengezinswoningen in plaatsen als Hoorn, Purmerend, Lelystad en Almere. Het bevolkingsaantal van Amsterdam daalde met 200.000 inwoners minder.
In 1998 wordt het Flevoparkbad gerenoveerd. Er komt een nieuwe duurzame verwarming voor het zwembad. Een aantal kleedruimtes wordt gesloopt. De tegelvloer van het bad wordt vernieuwd evenals extra speelvoorzieningen. De kosten (6 miljoen gulden) worden in 15 jaar afgeschreven. Aan deze lening van de centrale stad zat de voorwaarde dat het Flevoparkbad in gebruik moest blijven tot het eind van de periode 2013 en niet verkocht mocht worden. Het zou zelfs een monumentenstatus kunnen krijgen.
In 2023 is door het college van Amsterdam 32,6 miljoen euro opzij gezet voor een flinke uitbreiding van het Flevoparkbad; twee extra baden, waarvan één binnenbad. Vrijwilligers en vaste bezoekers zijn blij en hopen dat de gemeente oog heeft voor hun wensen.
Interviews: Lucy Buddelmeijer
Samenstelling: Leon Paquay
Foto's: Lucy Buddelmeijer
Muziek: Antimatter / Blue dot sessions