Energietransitie OHG - Energiecafé

20 juni 2022

 

Op 8 juni jl. verzamelden zich een veertigtal bewoners uit het Oostelijk Havengebied bij de Binnenbocht, een nieuwbouwcomplex aan de Cruquiusweg, om kennis te nemen van de manier waarop de appartementen op dit deel van het eiland verwarmd wordt. Veel buurtgenoten waaronder vertegenwoordigers van VvE’s zijn benieuwd hoe de huizen op Cruquius verwarmd en gekoeld worden zonder gas.

 

Roy Vuulink (WarmGedeeld, verantwoordelijk voor de installatie) en Pierre Mostert (Arup) vertelden hoe een en ander werkt , hoe eigendom, beheer en exploitatie van het verwarmings/koelingsproces geregeld zijn. “Cruquius bestaat uit zes deelproject- en met elk hun lokale warmtenet. Aan de basis van dit warmtenet ligt een warmte-koudeopslagbron (WKO), in combinatie met water/water-warmtepompen. Bovendien wordt gebruik gemaakt van energie uit het oppervlaktewater (EOW) van de Entrepothaven. In de woningen is gekozen voor vloerverwarming die in de zomer bovendien voor koeling zorgt”.

 

De vraag is of dit soort systemen ook in de bestaande bouw toe te passen zijn. In deze gebouwen zijn immers slechts radiatoren aanwezig en geen vloer verwarmingssystemen. Een aardige puzzel voor de VvE's.

 

Luister naar een impressie van deze bijeenkomst.

 

 

Het gezelschap was onder de indruk en gaat zich orièˆnteren of dergelijke systemen ook in de bestaande bouw in het Oostelijk Havengebied kunnen worden gerealiseerd. Lees meer op www.warmcruquius.nl of www.energieOHG.nl. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder dit putdeksel zit "de bron",

de put naar het grondwater

op zo'n diepte van 150 meter.

 

 

 

 

De zon verwarmt het water van het havenbassin

Deze wijk wordt verwarmd met WKO en EOW                                   foto:LEVS architecten

De warmte-energie van het water wordt middels warmtewisselaars opgeslagen in de diepere grondlagen, om daarna in de winter opgepompt te worden om de appartementen te verwarmen.

 

Reportage en samenstelling`: Leon Paquay

Muziek: Ten Years After - I'd love to change the world