Podcasten - de techniek

Audio opnamen maken hoeft niet moeilijk te zijn maar er zijn wel een aantal handige weetjes en zaken waar je op moet letten. In de cursus wordt je op de hoogte gebracht van de valkuilen die podcasters moeten vermijden. Naast stemgebruik, redactie, opname techniek wordt er aandacht besteed aan verhaalstructuur en audiomontage. Geluiden uit Oost organiseert inleidende cursussen die je wegwijs maken in de techniek. Coaches daarbij zijn Leon Paquay en Lucy Buddelmeijer. Interesse? Ga naar de pagina meedoen in de menubalk hierboven en schrijf je in. 

Vanaf september 2020 biedt het Lloyd-Hotel onderdak aan Geluiden uit Oost. De cursisten kunnen hier op veilige afstand tot elkaar werken aan hun projecten en met elkaar overleggen.

Bij de cursus nodigen we ook ervaren podcasters uit om hun ervaringen te delen. Chris Bajema (De man met de microfoon) gaf veel handige tips en ontsluierde zijn werkwijze.

 

In de coronatijd hebben we de cursussen voortgezet met behulp van Zoom.

Geluiden uit Oost richt zich op een breed publiek, van jong tot ouder. Zo maakten we ondermeer portretten van muzikanten, een kringloopwinkel, de buurtcamping en een verslag van 24H Oost. De focus ligt vooral op sociaal-culturele onderwerpen maar thema's als stedelijke vernieuwing, duurzaamheid en milieu komen zeker ook aan bod.

 

Met behulp van kleine audiorecorders en een reportagemicrofoon wordt materiaal uit de wijken verzameld en verwerkt tot podcasts, audioverhalen.

In een redactielokaal komen de makers samen om de podcast vorderingen te beluisteren. Zij geven elkaar tips en delen ervaringen en meningen. Wanneer de podcast compleet is komt deze op de website.

Thuis kunnen de deelnemers met behulp van een audiomontage-programma (freeware-window/mac) de opnames selecteren en bewerken tot een audioverhaal. Muziek en sferen worden afgewisseld met gespreksfragmenten en overbruggende teksten.